البيان الختامي لرئيس منتدى إسطنبول للمؤسسات الفكرية بالدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي

أرسل لصديقك طباعة PDF


البيان الختامي لرئيس المنتدى

1 . إنعقد منتدى المؤسسات الفكرية بالدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي في إسطنبول في الفترة 28-30 يناير 2010 في جو أخوي بنَّاء.

نظم المركز الآسيوي للدراسات الإستراتيجية بتركيا (تسام - TASAM) المنتدى بالتشجيع والعم المقدم من قبل منظمة المؤتمر الإسلامي. تم إختيار موضوع "الحضارة، السلام والتعاون" كموضوع رئيسي للمنتدى. وشارك في هذا المنتدى 40 مؤسسة فكرية من الدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي، وفود من البلدان المراقبة بمنظمة المؤتمر الإسلامي مثل روسيا، تايلاند وجمهورية قبرص الشمالية التركية، إلى جانب الأمانة العامة لمنظمة المؤتمر الإسلامي وممثلي البعثات الدبلوماسية للبلدان الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي، وخبراء وثمانية مؤسسات فكرية بالجمهورية التركية ومنتمي الوسائل الإعلامية. وخلال المنتدى جرى التداول المستفاض حول الرؤية الجديدة لبرنامج العمل العشري لمنظمة المؤتمر الإسلامي.

وفي هذا الصدد، تم تناول مواضيع "السلام والحضارة"، "الرؤية الجديدة لمنظمة المؤتمر الإسلامي"، "المشاكل الأمنية، السياسات الأمنية المشتركة وآفاق الدول الإسلامية"، "الإسلاموفوبيا عقب الحادي عشر من سبتمبر وعلاقات العالمين الإسلامي والغربي"، "مسيرة إرساء الصراع وإنشاء السلام في الدول الإسلامية"، "الديمقراطية في دول منظمة المؤتمر الإسلامي"، "الحكم الرشيد، حقوق الإنسان والنهج الأمنية الجديدة"، و"التعاون ومؤسساتية المؤسسات الفكرية بالدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي في إطار ’آفاق الدبلوماسية الشعبية." وعلاوة على ذلك، تم تبادل الأفكار حول مجالات التعاون بين البلدان الإسلامية.

2   . قررت مؤسسات الفكر للدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي العمل معا من أجل لمصلحة المشتركة لبلدانها وكافة العالم الإسلامي. وكما أنها قررت بالإجماع عرض هذا القرار لنظر الأمانة العامة لمنظمة المؤتمر الإسلامي، وإلى إجتماع كبار الموظفين ومجلس وزراء خارجية بلدان منظمة المؤتمر الإسلامي وإلى القمة الإسلامية القادمة لرؤساء وقادة الدول الإسلامية. وكما جاء التأكيد على أنَّ الدعم الذي سيقدم من قبل السلطات الحكومية ذات الصلة سيكون مهما لهذه المسيرة.

3   . واتضح جليا خلال المنتدى أنَّ هنالك حاجة لخطة عمل مشتركة لتحقيق التعاون الفعال بين مؤسسات الفكر بالبلدان الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي. ودون شك، فإنَّ خطة عمل مثل هذه تتطلب، في المقام الأول، قيام منبر دولي وشبكة للإتصال تربط بين مؤسسات الفكر في البلدان الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي. ففي هذا الإطار، قرر أنه بالإمكان تأسيس "منبر مؤسسات الفكر بالبلدان الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي" للتنسيق والتعاون. وبهذا سيكون من مقدور المؤسسات الفكرية في الدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي وضع جميع معلوماتها وخبرتها تحت مظلة ذات المنبر والإستفادة الجيدة من فرصتي التعاون والإتصال. وتقرر كذلك في إطار التداول حول شبكة الربط أنه سيصبح من الممكن إنشاء منبر إلكتروني عبر العنوان الإلكتروني (www.isttp.org) باللغات الرسمية لمنظمة المؤتمر الإسلامي إلى جانب اللغة التركية.

4  . وفي إطار المنبر العام وخطة العمل، أقترح تشكيل مجموعات عمل حول عدد من المواضيع، متضمنة "مجموعة الشخصيات البارزة" و"مجموعة الربط والإتصال." ويتعين تشكيل المجموعات المعنية بالدراسات لتعقد إجتماعها مرة في العام وتقديم النصح بالخطوات الضرورية التي يجب إتخاذها؛ وتقوم بتوجيه الفعاليات المستقبلية وتقوم بالمساهمة في عملية التنسيق لمنتدى مؤسسات الفكر بالدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي والذي يرتقب عقده كل عام.

5  . وجاء التأكيد على أنَّه من الممكن لمسيرة مؤسسات الفكر بالبلدان الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي تقديم المساعدة لصانعي القرارات ولمنظمة المؤتمر الإسلامي والمنظمات الدولية الأخرى. ومن ناحية أخرى، ستتم إدارة هذه المسيرة عبر التشاور مع الأمانة العامة لمنظمة المؤتمر الإسلامي والدول الأعضاء. وكما يتعين رسم التخطيط الزمني وخطة العمل إعتبارا للتفاعل التبادلي والأهمية الحيوية للمؤسسية المستدامة.

6  . وفي إطار مواجهة مخاطر الجرائم الدولية والإرهاب، والإسلاموفوبيا، ورد الإقتراح بضرورة التعاون بين مؤسسات الفكر بالدول الأعضاء في منظمة المؤتمر الإسلامي. وعلاوة على ذلك، جاء التأكيد على أهمية المشاركة المتبادلة والتحرك المؤسسي المشترك.

7  . إستضافة الإجتماعات السنوية المقبلة للمنتدى مفتوحة أمام جميع المؤسسات والدول المشاركة. وستتم إدارة المنتدى من مدينة إسطنبول.

إســـــطنبول، في 30 يناير 2010م

 

تم التحديث فى ( الثلاثاء, 28 ديسمبر 2010 15:24 )  

 

الاعلانات

1. 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu 6-8 Mart 2015 tarihlerinde Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Pakistan Senatosu Savunma Komitesi, Pakistan China Institute ve Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. İslam dünyasından geniş çaplı katılımla gerçekleştirilen 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nda; Forumu entelektüeller, düşünürler, kanat önderleri ve İslam dünyası düşünce kuruluşları için başlıca platform olarak kurumsallaştırmak üzere dönüm noktası teşkil edecek bir takım kararlar alınmıştır.

2. Forum; Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Memnun Hüseyin’e, Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sayın Sartaj Aziz’e ve Pakistan Senatosu Başkanı Senatör Syed Nayyer Hussain Bokhari’ye, Forum’a hitap etmeyi yüksek nezaketleriyle kabul ettikleri ve bu küresel konferansın saygınlık ve prestijine büyük katkıları için minnettarlığını arz etmiştir.

3. Forum, ekonomik ve siyasi güç dengesinin, “musâdeme-i efkârın” (fikirler çarpışmasının) yoğun etkisi altında Batı’dan Doğu’ya kaydığı 21. asırda İslam Düşünce Kuruluşları Forumu’nun kültürler, ülkeler ve kıtalar arasındaki köprü rolünün önemli olduğuna ve dolayısıyla Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu olan adının Dünya İslam Forumu (World Islamic Forum - WIF) olarak değiştirilmesine karar vermiştir.

4. İslam Dünyası Forumu mevcut gerçeklikleri ve olguları göz önünde bulundurarak İslam’ı barış, uyum, denge, hoşgörü ve bir arada yaşama dini olarak takdim edecek ve tanıtacak bir İslam anlatısı geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.

5. İslam Dünyası Forumu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dışında kalan ülkelere ve topluluklara ulaşım konusunda da adımlar atarak mevcut jeopolitik sahnedeki ortak platformlar üzerinde yeni ortaklıklar ve koalisyonlar kurulmasına katkı sağlayacaktır.

6. Forum katılımcıları ne şekilde olursa olsun ve nasıl tezahür ederse etsin aşırılığı ve terörizmi kınamakta, terörizmin herhangi bir din, kast, mezhep ya da ırkla ilişkilendirilemeyeceğini açıkça ifade etmektedir. Terörizmle ve militanlıkla mücadele aslında; İslam’ın doğru mirasını ve özünü, Hazreti Peygamber’in (sav) öğrettiklerinde ve onun liderliğindeki faaliyetlerde ortaya konduğu şekliyle ihya çabasıdır.

7. Forum belli Batı ülkelerinde baş gösteren İslamofobiyi kınamakta ve bazı Avrupa ülkelerinin yasalarında yer alan anti-semitizm benzeri bir suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

8. Forum hangi dinden, cinsiyetten, kasttan, ırktan ya da mezhepten olursa olsun tüm kişilerin eşitliği ilkesine riayet edilmesi gerektiğini teyit etmekte; herhangi bir etnik gruba ya da topluluğa karşı ayrımcılık yapılmasını ya da nefret, taassup ve önyargı temelinde şiddete veya nefret söylemine maruz bırakılmasını insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendirmektedir.

9. Forum; sorunların çözümü için herhangi bir şekilde tehdide ya da güç kullanımına başvurulmasını reddetmekte, uluslararası hukukun ve BM Şartı’nın önceliğine riayet edilmesi gerektiğini dile getirmekte, tüm ülkelerin mevcut sınırlarının ve toprak bütünlüğünün dokunulmazlığı ilkesini desteklemektedir.

10. Forum; Filistin, Keşmir, Kıbrıs ve Dağlık Karabağ gibi farklı bölgelerdeki uzun süreli uyuşmazlıkların çözümünde sürdürülebilir barış, istikrar ve güvenliği de desteklemektedir.

11. Forum; özellikle eğitim, enerji ve İslam dünyasının çok ihtiyaç duyduğu değişim ve reformların güvencesi konumundaki yetenekli kişilerin, hassaten gençler ve kadınlar arasındaki yeteneklerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak alt yapının ve mekanizmaların oluşturulmasında bölgesel ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi gerektiğine inanmaktadır.

12. Forum Müslüman rejimlerin ve liderlerin sivil toplumu harekete geçirmek ve temel hakların geliştirilmesinde fırsat eşitliği sunmak suretiyle elit tabaka ile sıradan insanlar arasında köprü oluşturmalarını ısrarla tavsiye etmektedir.

Dünya İslam Forumu’nu Müslüman entelektüellerin, kanaat önderlerinin ve düşünürlerin sesi olarak kurumsallaştırmak amacıyla Forum aşağıdaki kurumsal mekanizmaların hayata geçirilmesine karar vermiştir:

a) Forum faaliyetlerini koordine etmek; dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum örgütleri, hükümet dışı örgütler ve düşünce kuruluşları ile birlikte kurumsal bir ses inşa etmek ve İslam Dünyası Forumu’nun gündemi ve faaliyetleri ile ilgili kararlar almak üzere beş kişilik bir daimi icra kurulunun oluşturulması;

b) İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu “Wise Persons Board of the Forum” (Forum Akil Kişiler Kurulu) adının “Eminent Persons Group (EPG) of the World Islamic Forum” (İslam Dünyası Forumu Akil Kişiler Grubu) olarak değiştirilmesi;

c) İslam Dünyası Forumu sekretaryasının TASAM ev sahipliğinde İstanbul’da bulunması, Asya bölgesel sekreterliğinin Pakistan-China Institute ev sahipliğinde İslamabad’da kurulması ve dünyanın diğer yerlerinde de bölgesel sekreterliklerin kurulması;

d) İslam Dünyası Forumu faaliyetleri çerçevesinde İngilizce, Türkçe, Arapça ve Fransızca dillerinde yayın yapan dinamik ve etkileşimli bir internet sitesinin bulunması; İslam ümmetinin karşı karşıya olduğu sorunlara dair araştırma raporları hazırlanması ve çalışmalar yapılması, İslam ümmetini ilgilendiren konferanslara katılım sağlanması;

e) Memnuniyet verici bir gelişme olarak kaydedilen İslam Dünyası “İstanbul Ödülleri”nin yıllık olarak verilmeye devam edilmesi;

f) İslam Dünyası Forumu’nca Eylül 2015’te Kuala Lumpur’da “Müslüman Kadınlar Zirvesi” düzenlenmesi;

g) İslam Dünyası Forumu’nun sonraki toplantısının 2016 yılında Tahran’da yapılması kararları alınmıştır.

Son olarak Forum katılımcıları; Forum’un İslamabad’daki ev sahiplerine, özellikle Pakistan China-Institute, Pakistan Senatosu Savunma Komitesi, TASAM ve KAS’a, bu tarihi etkinlik ile “musademe-i efkar”dan barika-i hakikat’in (fikirlerin çarpışmasından hakikat güneşinin) doğması amacıyla yaptıkları katkılardan ve İslam ve Müslümanlar hakkında bugün şiddetle muhtaç olduğumuz olumlu bir anlatı sunmalarından dolayı teşekkürlerini bildirmiştir.

6-8 Mart 2015, İslamabad

Deklarasyonu indirmek için tıklayın.

Detaylı bilgi için tıklayın.